Digitális Korrektúra 2013

Feltett kérdések

Kérdező: ( 2013.02.20. ) Vigh Zoltán
Kitől / milyen témában kérdez: RTL Klub - TV2
Kérdés: Mi lesz az RTL Klub és a TV2 vételével azon háztartások esetében, ahol nincs mód DVB-T vételre vagy a nagyobb programválaszték miatt egyébként is az előfizetésidíj-mentes műholdas vételt preferálja a néző (és nem szeretne két vevődekódert üzemeltetni)?
Műholdról a szolgáltatás nem érhető el ingyenesen (még kódoltan sem), tehát ezek a háztartások kénytelenek lesznek előfizetéses szolgáltatásra váltani?
Válasz:

A digitális átállás után a korábban analóg földfelszíni platformon televíziózó lakosság háromféle megoldás közül tud választani: digitális földfelszíni (DVB-T), ingyenes közszolgálati műhold (DVB-S2), vagy előfizetéses műsorterjesztési szolgáltatást vesz igénybe. Abban az esetben, ha a tévénéző lakóhelyén nincs DVB-T lefedettség, akkor - tekintettel arra, hogy a közszolgálati műholdon a TV2 és az RTL Klub adása nem érhető el - csak előfizetéses szolgáltatás (műhold, kábeltévé, IPTV) igénybevételével tudja továbbra is fogni a két országos kereskedelmi televízió műsorát. A 7 db TV csatornát tartalmazó DVB-T lefedettség jelenleg  96%-os, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak az választ előfizetéses szolgáltatást, aki további csatornákat is szeretne nézni.

Kérdező: ( 2013.03.18. ) Mikesy György, a Közszolgálati Testület tagja, a fogyatékos oldalt képviselő
Kitől / milyen témában kérdez: MTVA: Dr. Szabó László Zsolt gyártási és műszaki vezérigazgató-helyettes - A közszolgálati média helye és esélye a digitális média világában
Kérdés: A meghirdetett digitális átállás után a digitális média világában kell, hogy nagyobb lehetőséghez jussanak azok a társadalmi befogadásra váró fogyatékos és egyéb speciális gondokkal küzdő csoportok, ill. társadalom perifériájára kiszorított közösségek. Oly módon, hogy a digitális médiavilágban van lehetőség különféle platformok kialakítására, és az említett csoportok ott is tudjanak érvényesülni, hiszen a digitális média majdnem úgy működik mint egy okostelefon, ill. ahhoz hasonló okostelevízió.
Terveznek az ilyen megoldásokat? Magam részéről kész vagyok ebben segíteni, miután az ún. integrált műsorok nem igen tudnak kiszolgálni a csoportokat.
Válasz:

Sajnos a digitális platformok esetén az okosfunkciók csak részlegesen használhatóak ki, és ráadásul nem egységes, nem szabványos. Minden tévékészülék gyártó esetén és sokszor új típus piacra kerülésekor eltérő fejlesztés szükséges. A HbbTV platform erre a jogos igényre is egyfajta megoldás lehet, de sajnos az elterjedés hiánya, illetve az igen magas analóg penetráció miatt vélhetően csak a célcsoport egy igen szűk körét lehetne elérni vele.

Kérdező: ( 2013.03.18. ) Mikesy György, a Közszolgálati Testület tagja, a fogyatékos oldalt képviselő
Kitől / milyen témában kérdez: MTVA: Dr. Szabó László Zsolt gyártási és műszaki vezérigazgató-helyettes - A digitális átállás érintettjei
Kérdés: Mint siket médiahasználó kérdéssel fordulok a témában, tehát egyik érintettje lennék sokadmagammal sorstársaimmal. A digitális médiavilágban különleges funkciókkal rendelkeznek digitális lehetőségek, „okostelevízió”-hoz hasonlóan. Ilyenkor nagy lehetőség előtt állunk, hogy különféle platformokról akár egész napos műsoridőben hozzáférhető lenne a feliratozás, anélkül, hogy teletext-hez kell nyúlni, azaz magán a monitoron - tetszés szerint - analóg módon bejátszható lenne a feliratozás, ill. másik platformról – tetszés szerint - megjelenne jelnyelvi tolmácsolás képe. Pl. híradás közben vagy feliratozást vagy jelnyelvi tolmács platformját bejátszható legyen.
Terveznek az ilyen platformok létrehozását? Természetesen ahhoz megadom a segítséget, hiszen vannak ilyen kutatások is.
Válasz:

A hazai háztartások kb. fele analóg kábeltelevízió előfizetéssel rendelkezik. Esetükben kizárólag a teletext alapú feliratozás a megoldás, ugyanis analóg kábelhálózatokon a duplikált adásváltozat (normál + jeltolmáccsal ellátott) számára nincsen hely.

 

A feliratozás a siketeken túl a nagyothallók számára is jól használható eszköz, hiszen a nagyothallók többsége nem ismeri a jelnyelvet, viszont a feliratot olvasni tudja.

 

A DVB-alapú digitális hálózatokon (ez a hazai háztartások másik meghatározó csoportja) is csak olyan formában lenne megoldható a jeltolmács ki- és bekapcsolhatósága, ha két tévécsatornát továbbítanánk egymás mellett, egyiken a jelelt adás, másikon a normál, jeltolmács nélküli változat. A jeltolmács állandó elhelyezése még ebben a megoldásban is sok problémát okoz a képernyő használatában (milyen hasznos képrészletet takar ki, hogyan lehet komponálni a képtartalmakat), így az előnyök mellett számos hátránya is lenne. A műsorterjesztők a négy közszolgálati csatorna mellett nem fognak önszántukból helyet biztosítani a duplikált - jelelt - adásváltozatnak is.

 

Véleményünk szerint jó megoldás lehet a szabványos HbbTV platform bevezetése a DVB hálózatokon. Ez esetben - amennyiben eltekintünk a már említett képkompozíciós problémáktól - megoldható, hogy a normál adást DVB forrásból nézzük, de gombnyomással átváltva HbbTV platformra, a jeltolmácsos változat már szélessávú interneten keresztül jusson el a nézőhöz (egyedileg, unicast streaming). A megoldás hátránya, hogy igen kevés HbbTV rendszerű tévékészülék vagy vevődekóder van a háztartásokban, illetve ennek metszete a siket közösséggel vélhetően nagyságrendileg kisebb. További bizonytalansági faktor, hogy a kábeltévé és műholdas műsorterjesztő szolgáltatókat nem kötelezi jogszabály a HbbTV szolgáltatás továbbítására, sőt azok sok esetben üzletileg ellenérdekeltek egy nem általuk üzemeltetett multimédiás platform támogatásában, így nem biztos, hogy minden hálózaton elérhető lenne. Azonban kezdetnek ez egy járható megoldás lehet.