Tudnivalók az átállásról

 

Kit érint a digitális átállás?

Napjainkban jelentős változáson megy át a televíziózás, megjelent ugyanis a hagyományos, azaz az analóg technológiánál újabb és korszerűbb digitális technológia. A vezetékes és műholdas televíziós szolgáltatások jelentős részben ma is digitálisak, és már a földfelszíni adások is elérhetőek ezen a módon. Ez a folyamat a digitális átállás, amelynek végére az analóg műsorokat teljes körűen felváltja a digitális. Aki valamilyen előfizetéses szolgáltatást vesz igénybe (legyen az kábeles, műholdas  vagy IP-alapú), annak tulajdonképpen semmilyen teendője nincs, hiszen az előfizetéses szolgáltatásoknál a digitalizálást a szolgáltatók végzik, az előfizető pedig eldöntheti, hogy marad a megszokott technológiánál, vagy esetleg kipróbál egy másikat. Ugyanakkor annak, aki ma csak az analóg földfelszíni adásokat nézi, el kell döntenie, hogyan akar a későbbiekben televíziózni.  A földfelszíni műsorszórás analógról digitálisra való átállítása azokat a háztartásokat mindenképpen érinti, amelyek a tévénézéshez jelenleg hagyományos szoba- vagy tetőantennát használnak, és ma mindössze az M1, az RTL Klub, a TV2, valamint esetleg egy helyi televízió műsorait látják. A televíziózásnak ez a módja, az analóg földfelszíni televíziózás ugyanis hamarosan, de legkésőbb 2014 végére hazánkban sem lesz majd igénybe vehető.

Miért van szükség a digitális átállásra?

A digitális átállást – az Európai Unió egységes gyakorlatához igazodva – Magyarországon is törvény írja elő. A korszerű technika alkalmazásával gazdaságosabban használható ki a rendelkezésre álló frekvenciakészlet, következésképpen lényegesen bővíthető a földfelszíni vételi móddal fogható csatornák száma.

Marad az előfizetési díj nélküli televíziózás?

A digitális átállást követően is megmarad az előfizetési díj nélküli televíziózás lehetősége. Az eddigi földfelszíni adók jeleinek vételéért továbbra sem kell előfizetési díjat fizetni, sőt, a korábbiaknál több műsor érhető így el. Mivel azonban a digitális földfelszíni műsorszóró (DVB-T) hálózat nem a korábbi analóg, hanem digitális formában sugározza az adásokat, az otthonokban (azaz a vételi pontokon) is változtatásokat kell tenni.

Mi a teendője azoknak, akik megmaradnak a földfelszíni vételnél?

Az egyik lehetőség, hogy a meglévő televíziót egy kiegészítő egység, úgynevezett set-top-box (vevőkészülék) segítségével teszik alkalmassá a DVB-T adások vételére. Magyarországon a földfelszíni digitális műsorterjesztés MPEG-4 AVC/H.264 szabványon alapuló tömörítési eljárást használ, ezért olyan set-top-boxot (vagy vevőegységgel ellátott televíziókészüléket) kell vásárolni, amely ennek a szabványnak megfelel. A boltokban az ilyen készülékek csomagolásán – jogszabályi előírások szerint – „Az eszköz alkalmas a magyarországi földfelszíni, szabad hozzáférésű digitális televíziós műsorszórás vételére” felirat található.

Akik nem kiegészítő egység, hanem új televízió vásárlása mellett döntenek, az új készülék kiválasztásakor figyeljenek arra, hogy az alkalmas legyen az MPEG-4 AVC/H.264 tömörítésű földfelszíni digitális adások vételére, mert a hazai DVB-T adás ezt a tömörítési eljárást használja. Léteznek olyan DVB-T kiegészítő eszközök is, amelyek a számítógép USB-kimenetéhez csatlakoztathatók. Így akár a számítógép is alkalmassá tehető a digitális földfelszíni televízióadások vételére.

Keressen környezettudatos megoldást!

Vannak természetesen egyéb szempontok is, amelyekre szintén érdemes odafigyelni. Ilyen például a televízió vagy a set-top-box energiafogyasztása. Korántsem mindegy ugyanis, hogy egy készülék, amely naponta esetleg 6-8 órát működik, a fennmaradó időben pedig készenléti (stand-by) üzemmódban van, mennyi energiát fogyaszt. Azzal az energiával például, amelyet egy készenléti üzemmódban 7 W teljesítményt felvevő televízió egy év alatt elfogyaszt, durván 10 fürdésre elegendő vizet lehetne felmelegíteni. A modern készülékeknél a készenléti fogyasztás 1 W körüli.

Mit tegyek, ha több készülék is van a lakásban?

Manapság sok háztartásban nem csupán egy, hanem kettő, három vagy akár több televíziókészülék is üzemel. Ebben az esetben is figyelni kell arra, hogy az előfizetéses vétel mellett van olyan televízió, amelyen az analóg földfelszíni vételt használják. A jövőben ezeket a készülékeket alkalmassá kell tenniük a digitális földfelszíni adások vételére, vagy a tévékhez set-top-boxot kell igényelniük a kábel-, műholdas vagy IPTV-szolgáltatónál.

Mi az a házi videótéka?

Interaktív szolgáltatás, ahol igény szerinti video- és hanganyagokat, filmeket vagy más archivált eseményeket lehet egy központi adatbankból letölteni. A virtuális videotéka adott filmje általában 24 órán keresztül áll a felhasználó rendelkezésére, egyszeri kölcsönzési díj ellenében. A VoD egy lehetőség, a digitális televíziózás szolgáltatótól függő egyik pluszszolgáltatása.

Filmek eredeti hanggal?

Ezzel a szolgáltatással lehetőség nyílik bizonyos csatornákon a nyelv- és feliratválasztásra, aminek köszönhetően az eredeti vagy az általunk választott nyelven, illetve felirattal tekinthetők meg a műsorok. Ez is egy lehetőség, a digitális televíziózás műsortól függő egyik pluszszolgáltatása.

Mi az a gyerekzár?

Egy tetszőlegesen kiválasztott kód segítségével bizonyos csatornák vagy akár az összes korhatáros film megtekintése letiltható gyermekek számára. A szolgáltatás a digitális televíziózás egyik hasznos pluszszolgáltatása.

Forrás: NMHH