1. nap - 2012. december 17. hétfő

10.00 Megnyitó: Szalai Annamária elnök, Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság

 

10.30 A közmédia helyzete I.

Az átalakulási folyamat 2010 őszén kezdődött el és mindmáig tart. Hol tart? Felénél? Háromnegyedénél? Mennyiben felel meg az eredeti elképzeléseknek? Jó irányba halad-e? Sorolhatnánk tovább a kérdéseket, amelyekre elsőként az MTVA vezetőitől várjuk a választ,

A beszélgetés résztvevői:

  • Dr. Böröcz István vezérigazgató, MTVA
  • Dr. Gazsó L. Ferenc vezérigazgató-helyettes, MTVA
  • Dr. Szabó László Zsolt vezérigazgató-helyettes, MTVA

A beszélgetést vezeti: Csermely Péter főszerkesztő-helyettes, Magyar Nemzet  

Kommentál és kérdez: Litkai Gergely valamint a közönség                                         

 

11.30 Mi legyen a híradókban?

A híradóban hírek legyenek - látszólag egyszerű a válasz, amely persze rögtön megszüli a következő kérdést is: milyen hírek? Folyamatosan zajlik a vita erről. A kereskedelmi tv-híradók magas nézettségűek, de sok bírálatot kapnak a közéleti hírek alacsony aránya miatt. A közszolgálati híradók bőven tálalják a közéleti híreket, de nézettségük elmarad a kereskedelmi híradókétól. Lehet-e, kell-e összemérni, közelíteni a két fajta hírműsort vagy természetes állapotként kell kezelni a mostani helyzetet.

...

2. nap - 2012. december 18. kedd

10.00 Adatvédelem és sajtószabadság

Az új törvény az eddigieknél sokkal szigorúbban szabályozza az adatok védelmét, beleértve a személyes adatok, így a nevek, a fényképek megosztását a nyilvánossággal. Mindez alaposan megnehezíti a sajtó munkáját, többek szerint indokolatlanul korlátozza a tájékoztatás szabadságát. Hogy lehet a kettőt összeegyeztetni? Hogyan védjük a civil embert, a hatósági személyt, a politikust és hogyan a celebeket?

Vitaindító: Dr. Péterfalvi Attila elnök, Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság

A vita további résztvevői:

  • Dr. Karas Mónika ügyvéd
  • Dr. Kaszó Klára ügyvéd
  • Dr. Ómolnár Miklós főszerkesztő, Story magazin
  • Hujber Ferenc színész
  • Pach Ferenc főszerkesztő, MTI

Vitavezető: Kiss Gábor István vezető szerkesztő, Magyar Rádió 

Kommentál és kérdez: Litkai Gergely valamint a közönség

 

11.30 Túl az Óperencián

Budapest-központú közmédia - gyakran elhangzik ez az állítás, amelynek vitatható az igazságtartalma. Mindenesetre a közmédia tudósítói rendszere átalakult. A regionális televízió-stúdiók megszűntek, helyüket a városi televíziók vették át. A rádió körzeti stúdiói még működnek, a jövőjükről pedig épp ez beszélgetés résztvevőitől várható a válasz.

...

A helyszín

Összekötve a kellemest a hasznossal, a két napos Korrektúra Médiakonferencia egy a szakmai és esztétikai szempontokat minden szempontból kielégítő helyen kerül megrendezésre, a Balatonalmádiban található Ramada Hotelben.